top of page

Награждаване на софийските победители в Националния конкурс "Бог е любов"



За 21 -ви пореден път се проведе Националният конкурс „Бог е любов”, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и се осъществява с подкрепата на Регионалните управления по образование.

В конкурса, проведен в столицата се включиха повече от двеста деца от различни софийски училища. Малките творци, изучават предмета „Религия“ в училище, но има и такива, които имат отношение към християнските нравствени ценности и култура, благодарение на своите родители и преподаватели. В конкурса „Бог е любов” децата изявяват своите дарования в областта на литературата, изобразителното и приложното изкуство. Всяка година конкурсът има наслов. Тази година християнчетата твориха, вдъхновени от патронния надслов: „Бог е любов“. През месец април завърши първият етап от Националния конкурс, като творбите на софийските ученици бяха представени и оценени от комисия, с председател Ваня Станчева, старши експерт в РУО-София-град.

За лауреатите на Регионалния софийски етап, на 15 май в столичния катедрален храм "Св. вмчца Неделя" се състоя награждаване на участниците. Наред със стотината отличени млади творци храмът бе изпълнен от деца, родители и учители от цяла София. Сред присъстващите бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм, заедно с цялото храмово духовенство, Ваня Найденова, главен експерт от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град д-р Ваня Кастрева, старши експерт Ваня Станчева, началникът на Духовно-просветния отдел на Софийска митрополия Ангел Младенов, членове на журито, много родители и учители.

Епископ Поликарп приветства от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит присъстващите, благодари на Министерството на образованието, че продължава организирането на Националния конкурс „Бог е любов“ и на РУО, в лицето на д-р Кастрева, че подържат творческия форум, както и на всички директори, преподаватели, които подкрепят тази инициатива. Владиката специално благодари на учениците, които с „многобройното си участие ни радват, вдъхновяват и показват, че вярата тупти в техните сърца и търси духовна изява, а няма по-голяма изява от тази, чрез таланта който Бог ни е дал, да изявяваме вярата, надеждата и нашата любов.“ Д-р Ваня Кастрева също поздрави децата и техните учители като подчерта, че децата преподават своята любов, докосвайки се до изкуството. От името на Регионалното управление тя раздаде грамоти на отличилите се творци, а епископ Поликарп ги поздрави с подаръци и с грамота от Софийска митрополия.

Празничното събитие завърши с паметна снимка на присъстващите духовници, ученици и учители. С пожелание за нови срещи в следващото ХХII издание на конкурса се разделиха малки и големи творци, обединени от Христовата вяра, надежда и любов.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page