top of page

Велик Богоявленски водосвет на езерото в столичния квартал „Дружба“На 6 януари – Богоявление, след отслужване на съборна празнична Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, на езерото в столичния кв. „Дружба“ по традиция бе отслужен Велик Богоявленски водосвет с изваждане на кръста от осветените води.Чинопоследованието на Великия водосвет бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“, в чиято енория се отслужва водосвета, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов, свещеник Йоан Кръстителски, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


На великото водоосвещение и ритуала на хвърлянето на кръста във водите присъстваха Васил Терзиев, кмет на Столична община, заедно с новия кмет на район „Искър“ Ясен Русев, бивши и настоящи кметове и на други столични райони, общественици, много деца и хиляди столичани. За първи път тази година имаше жестомимичен превод на водосвета от богослова Силвана Павлова.

Тази година 45 мъже се включиха в Богоявленския ритуал, на възраст между 18 и 83 години. Най-бърз във водната надпревара се оказа 20-годишният Любомир Мутафчийски. Той каза, че за първи път се хвърля във водите на езерото:„Искам да призова всички млади, както и големи българи, да спазват традициите, да скачат всяка година и да не се отказват, ако ги е страх, а да се престрашат и да го направят“. Младежът уточни, че е от София и е студент, а мечтата му е да стане пожарникар: „Посвещавам хващането на кръста на всички българи. Да са живи и здрави.“ Епископ Поликарп го благослови и му даде дар от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а кметът Русев му връчи парична награда от името на Столична община.

След връщането си в храм „Св. Наум“, Белоградчишкият епископ Поликарп освети празнично ястие - курбан, което приготвиха, по традиция, съратници на известния готвач и кулинар Ути Бъчваров за всички присъстващи на празника.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page