top of page

За 16-та поредна година в гр. Кюстендил се проведе празникът на черешатаНа 24 юни в гр. Кюстендил бе открито 16-то издание на традиционния "Празник на черешата". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в различни произведения. Празникът преди всичко е посветен на изявяването на кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който се отбелязва три дни, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие, с участието на различни читалища от региона, предприемачи и търговци.

Сред гостите на празничното откриване на събитието, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бяха: Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, както и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Празникът беше уважен и от архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, посланикът на Япония, депутати, общественици и гости от страната и чужбина.

Кюстендилци и гостите на града бяха поздравени от Белоградчишки епископ Поликарп, който преподаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за здраве, благословение, любов, единство и преуспяване. Той пожела на всички да се радват на труда си и бъдат удовлетворени от него. Той подчерта, че чрез техния труд се прославя кюстендилският край и нашата Родина.

На празника се състоя и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил беше подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

Висшите духовници, гости на празника, бяха разведени из щандовете от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил. Кметът лично представяше участниците от различните местни читалища и институции и им изказваше благодарност за участието и красивите подредби.

Тази година празникът беше уважен от хиляди жители, гости и приятели на красивия Кюстендил.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page