top of page

Достойно беше отбелязан храмовият празник на желязната църква "Св. архидякон Стефан" в Истанбул



На 27 декември, в деня когато Православната църква почита паметта на светия архидякон и първомъченик Стефан, в българския железен храм "Св. архидякон Стефан, в Истанбул, Р Турция, беше отслужена съборна архиерейска света Литургия и така беше достойно почетен патронът- покровител на църквата ни на „Златни рог“ в Цариград.

Светата Литургия бе предстоявана, с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, от Силиврийския митрополит Максим, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, пратеник на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия специално за празника в Истанбул и Негово Преосвещенство Аликарнасийски епископ Адриан.

В тържественото богослужение взеха участие и архимандрит Харалампий Ничев, духовници от Вселенската патриаршия и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълниха хористи от църковния хор при железния храм, с диригент Кирияк Лязе, с участието и на духовници и богослови от София.

Официални гости на храмовия празник бяха генералният консул на България в Истанбул г-н Васил Вълков, председателят на църковното настоятелство при храма г-н Васил Лязе, новоизбраните църковни настоятели, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, проф. Иван Желев, бивш директор на Дирекция „Вероизповедания“ при МС на Р България, дарители и ктитори на железния храм. Църковната делегация от България включваше: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Поклонническият център при Софийска света митрополия „Св. Иван Рилски“ също посети храма и участва в празничната света Литургия с два автобуса гости от цяла България. Водачи на групите бяха иконом Лазар Георгиев и доц. д-р Павел Павлов.

Преди светата Литургия беше отслужен чинът на петохлебието. По време на светата Литургия, проповед за празника към всички присъстващи поднесе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той запозна вярващите с житието и подвига на св. Стефан, както и изказа благодарност за посрещането и гостоприемството към всички гости от българската общност.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия епископ Поликарп подари на храма и общността икона на всички български светии. Иконата беше връчена на председателя на църковното настоятелство с думите да имат винаги пред очи любовта към Бога и Православната вяра на българските светци и да се стремят да им подражават, както и да знаят, че България ги обича и Българската църква ги насърчава да бъдат достойни нейни чеда.

След Литургията епископ Поликарп благодари чрез Силиврийския митрополит Максим на Вселенския патриарх Вартоломей за благословението на делегация от България да посети Константинопол и да вземе участие в тържествата по повод храмовия празник на българската желязна църква "Св. Стефан". Той предаде поздравите и благопожеланията на Българския патриарх към патриарх Вартоломей.

С нагръден кръст беше обдарен архимандрит Харалампий, за спомен и благословение от празника, с пожелание да се труди за духовното въздигане на българската общност и да пази българския дух жив и непокътнат в Цариград.

На архиереите, от името на църковното настоятелство, беше подарен плакет в знак на отбелязаната годишнина - 130 години от поставянето на основния камък за изграждането на храма "Св. Стефан".

Многобройното множество вярващи бяха поздравен с концерт от църковни песнопения от столичния хор на транспортния работник, с диригент Петър Матев.

На всички присъстващи на празника беше подарена иконичка със сцената на Рождество Христово от името на Българския патриарх Неофит.

След тържествената света Литургия се проведе събрание на новоизбраните членове на църковното настоятелство, които избраха свой нов председател.

За нов председател на църковното настоятелство на българския храм "Св. архидякон Стефан" бе избран г-н Димитър Йотов.

Епископ Поликарп поздрави новия председател от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page