top of page

С Архиерейска света Литургия в Осеновлашкия манастир беше отбелязан празникът Рождество Богородично

На 8 септември Православната църква почита празника Рождество Богородично.

На територията на Софийска епархия има десетки храмове и манастири, които са посветени на рождението на Божията майка, Света Богородица.

Един от големите манастири на Софийска епархия - "Седемте престола" е посветен на Рождество Богородично.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в светата обител беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Тържественото богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, заедно с духовни чеда на празнуващи манастир.

Светата Литургия бе уважена от многобройно множество вярващ народ, който беше дошъл от близо и далеч, за да се поклони пред Божията майка и да изпроси чрез нея от Бога мир, радост и духовни сили.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и подчертавайки важни моменти от историческото събитие призова вярващите да се вдъхновят в смирението, кротостта, вярата, доверието към Бога и да изпълнят сърцата си с любов.

Епископ Поликарп благодари на игумена и братството за гостоприемството и любезното посрещане и се помоли Бог да ги възнагради и дарува сили винаги с радост и усмивка да посрещат верния народ. Епископът благодари на всички присъстващи на богослужението и ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

След тържествената света Литургия, пред светата обител, беше извършено водоосвещение, бяха поръсени вярващите, както и благословени различни приношения, както и празничен курбан.

Вярващият народ, които беше изпълнил цялото пространство пред светата обител, отново беше поздравен с благо слово от Негово Преосвещенство, който ги приветства и от името на Негово Светейшество, като им пожела да обичат манастира, вярата Православна и да предават тази любов и на идните поколения.

Празникът продължи с обща празнична софра, както и с музикална програма.


Снимки: протойерей Костадин Тренев и йеромонах Гавриил

Comments


bottom of page