top of page

Тържествено беше осветен храмът на с. Жабокрът, Кюстендилска духовна околия



На 24 юни бе извършено тържествено освещаване на новопостроения храм-параклис „Св. вмчк Димитър Солунски“ в село Жабокрът, Кюстендилска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит освещаването бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, духовници от Кюстендилска духовна околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На знаменателното събитие присъстваха кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, г-н Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Христо Терзийски, народен представител в 49-ия Парламент на Р България, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, кметът на селото и голямо множество местни жители и гости.

След освещаването на храма епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с духовната придобивка и изказа благодарност на всички, които са се погрижили за изграждането на църквата, особено на Община Кюстендил и на Църковното настоятелство, което с любов и неуморни сили направи невъзможното, за да се сдобие с. Жабокрът с православен храм. Той приветства всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като изрази увереност, че параклисът ще послужи за въздигането на православната вяра в живота на хората, ще бъде винаги отворен и ще задоволява духовните нужди на жителите. Негово Преосвещенство с любов застави иконом Даниил Хаджийски, енорийски свещеник на селото, да служи редовно, да бъде част от духовния живот на вярващите, както и да се стреми да им бъде за истински духовен пример в живота по Бога.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на новоосветения храм-параклис беше подарена икона с образа на св. Димитър за молитвен спомен и благословение.

Цялото христолюбиво изпълнение с особена радост и вълнение, след тържественото молитвено последование по освещаването на молитвения дом, посети храма, запали свещица и се помоли всеки за своята си нужда.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page