top of page

Църквата „Св. Параскева“ тържествено отпразнува храмовия си празник



На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония. Светицата е една от трите мъченици с име Параскева и е особено обичана и почитана от християните. Родом е от Икония, Мала Азия, поради което е наричана Иконийска. След смъртта на благочестивите си родители тя повярвала в Христос и пожелала да остане девица. Заради вярата си е подложена на големи мъчения по време на император Диоклетиан, поради което Църквата я провъзгласява за великомъченица. След многобройните изтезания, от които тя излизала винаги невредима, била посечена с меч през 303 г.

В София има два храма, посветени на Божията угодница, които в този ден отбелязват своя храмов празник. Единият се намира в подлеза на ЦУМ, а другият – на ул. „Раковска“. Столичният велелепен храм „Света великомъченица Параскева“ на ул. „Г. С. Раковски“ тържествено отпразнува своя храмов празник с архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, архимандрит Тимотей, йеромонах Силуан, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, ставрофорен иконом Гоце Христов, иконом Стилиян Табаков, иконом Дилян Цветков, иконом Любомир Стоянов, иконом Лъчезар Попов, иконом Костадин Тренев, протойерей Ангел Столинчев, протойерей Владимр Каральов, свещеник Добрин Христов, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп. Енориаши, църковни настоятели и християни от цяла София се събраха в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. Прекрасното изпълнение на смесения хор при храма с диригент Нели Трошева им помогна да преживеят молитвено и вдъхновяващо литургията.

Вдъхновено слово за живота и подвига на св. вмчца Параскева произнесе еп. Поликарп, който припомни житието на светата девица и твърдото ѝ изповядване на Христовата вяра. Той поздрави с храмовия празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и преподаде първосветителския му благослов. От името на църковното изпълнение предстоятелят отец Йоан Чикалов с топли, сърдечни думи приветства епископа и му поднесе красив букет с цветя. С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а десетките миряни с радост пристъпиха към епископа да вземат парченце нафора и получат лично благословение.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page