top of page

Четвърта част на Богородичния акатист в СофияДесетки християни се събраха в петъчния ден на 12 април в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, за да вземат молитвено участие в съборната възхвала на Божията Майка, по традиция установена от Софийска св. митрополия по времето на Великия пост.

Непосредствено преди началото на богослужбата в древния храм бе внесена икона на Божията Майка, която през тази година съпътства всички съборни, великопостни богослужения в София.

В тази четвърта неделя на Великия пост, полагащата се четвърта статия от акатиста бе прочетена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протойерей Васил Танев от храмовото духовенство и дякон Ангел Воденичаров.

Молитвено участие във вечерната богослужба взеха Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Богомолният народ в молитвена тишина слушаше песнопенията на Молебния канон и възхвалните и благодарствени думи на Богородичния акатист, изпълнени от Софийския свещенически хор, дирижиран от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В края на последованието епископ Исаак се обърна към многобройните вярващи. Той говори за спасителните дни на Великия пост и четенето през тези дни на акатиста – богослужебна възхвала, по време на която не се седи, а се стои прав в чест на прославяния Бог и на Пресвета Богородица. 

“Много са написаните и отправени молитви към Пресвета Богородица. В тях ние молим Пречистата за здраве, за духовен мир, избавление от зло, за благоденствието на нашите села и градове, за семействата ни… но днес, събрани в този исторически храм, във време на духовен подвиг се молим за Нейното застъпничество пред Нейния Син Господ Иисус Христос за прошка на нашите грехове и спасение на нашите души. Благодарим й за подкрепата, която ни оказва в борбата с врага на нашето спасение. В молитвослова присъстват повече молитви към Света Богородица, отколкото към всички други Божии угодници и безплътни сили. Изписани са многобройни икони с Нейния лик и са построени храмове в Нейна чест. Това показва, че осъзнаваме колко е голяма помощта на Небесната Царица и Нейната мисия в Божия храм, колко голяма е Нейната помощ в живота на вярващия” – каза в словото си епископ Исаак и припомни с колко много и различни определения Тя е наречена, и каква е Нейната роля в спасителния план на човечеството. Накрая той благопожела на християните да продължат поста с духовна ревност, а те своя страна облагодатени се отправиха към своите домове, за да отнесат Божия мир и на своите близки.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page