top of page

Столичният храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. „Връбница“ отбеляза тържествено своя 100 годишен юбилей



На 9 май, Светли четвъртък, Църквата празнува Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец и Събор на св. Новоселските мъченици. В този ден столичният храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, в кв. „Връбница“ чества своя храмов празник. Тази година се навършват 100 години от полагане на основите на храма.

Летният празник на св. Николай Мирликийски бе отбелязан с тържествена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и в съслужение с: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Методи Корчев, предстоятел на храма, иконом Валентин Тупаров, иконом Николай Пешов, протойерей Венцислав Тонев, протойерей Желязко Симеонов, свещеник Атанас Забаданов, протодякон Иван Петков и дякон Юлиан Периклиев.

Църковните песнопения на пасхалната утренята бяха изпълнени от храмовите певци, а литургийните – от камерен смесен хор, с диригент Мария Димитрова.

В края на литургията, в чест на св. Николай бе осветено благоукрасено коливо, което бе раздадено за здраве на всички присъстващи. С празнична проповед към верния народ се обърна епископ Поликарп. В своето слово той припомни житието на св. Николай Мирликийски и каза:

“Днес се прекланяме на Христовото възкресение и си припомняме за тези, които в свое време и място, със своите трудове, направиха вестта за Възкресението да бъде чута, та Христос да достигне по чуден и благодатен начин до всяко човешко същество. Честваме свети Николай, когото всички обичат, и имат за свой закрилник и пътеводител. Днес си припомняме не само за неговите дела, но и неговата силна вяра и неговото отношение към човеците, към Бога и проявата му на чиста и истинска любов” – каза владиката и благопожела на вярващите, изпълнили храма да се изпълнят с примера на светите мъже като свети Николай и да възрастват пред Бога достойно, чисто и свято.

 “Днес се отбелязва и 100 години от построяването на този храм, а догодина, 100 години от неговото освещаване. Благодарим молитвено днес и се молим за всички, които построиха този храм, за тяхното упокоение и за прощаване на греховете им. Нека Бог да ги прости, и да дава сили и благодат на тези, които го поддържат, служат в него, които се грижат за неговото благоукрасяване, и за всички, които прекрачват неговия праг и просят от Бога велики милости за себе си и ближните. Нека застанали в съзерцание пред Бога, да Го виждат, да Го чувстват, да тупти в сърцата им Христовата любов, вяра и надежда, и да имат живот за пример за тези, които са след тях” – каза още софийският викарий и поздрави храмовото духовенство за тяхната енорийска работа и затова, че сеят в душите на хората Христовото слово, което преобразява и спасява човека.

Като предстоятел на храма иконом Методий Корчев благодари на владиката за архиерейската богослужба и запозна църковното изпълнение с тридневната програмата, която църковното настоятелство е организирало по повод 100 годишния храмов юбилей. Той представи за първи път специално изсечения в Монетния двор на БНБ юбилеен медал с образа на св. Николай Мирликийски, изработен от мед, сребро и злато. Отец Методий подари за молитвен спомен на епископ Поликарп новоизработения медал и чрез него и на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Последва връчване на грамота и медал на всички, които повече от останалите са спомогнали през последните години за реставрационните и строителни дейности, извършени в храма, както и на тези, които със своите финансови дарения са спомогнали за благолепието на църквата.

След празничното богослужение, пред храма, бе извършено водоосвещение за здраве и благословение на вярващите, както и освещаване на благословено ястие, и различни приношения в чест на св. Николай Чудотворец.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page