top of page

Храм „Успение Богородично“в село Сапарево тържествено отбеляза 160 години от построяването си



На 11 юни Църквата прославя празника на Света Богородица „Достойно есть“. По този повод бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия, където се съхранява голяма икона на Св. Богородица – „Достойно есть“, а денят се чества като втори храмов празник.

През 2024 г. се навършват 160 години от основаването на храма и затова Богородичният празник бе особено тържествен за местните християни, към които се присъединиха официални лица и гости.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на тържествуващия храм, иконом Костадин Тренев, протойерей Архангел Ваклин, протойрей Димитър Филибев, протойерей Иван Айдаров, протойерей Радослав Ваклин, свещеник Георги Иванов – свещенослужители от духовната околия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Филип Стойчев. Църковните песнопения бяха изпълнени от семинариста Йоан-Петър Павлов и дупнишки духовници.

Празничното богослужение бе почетено от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кмета на Дупница, председателя на Общинския съвет, кмета на с. Сапарево и кметски служители.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна с празнично слово към присъстващия многолюден народ. В своето слово владиката разказа историята на чудотворния образ на Божията Майка „Достойно есть“ и за духовните ползи от това историческо събитие, изиграло важна роля в живота на Църквата.

„Днес почитаме паметта на Христовия св. апостол Вартоломей” – каза в своето слово владиката и вълнуващо разказа житието на светия апостол, като подчерта неговата самоотвержена вяра, достойна за подражание от всички християни. „Почитаме паметта и на св. Лука Кримски Чудотоворец – един светец, просиял в нашето съвремие с дивни и чудотворни дела” – продължи словото си той и припомни накратко житието на св. Лука Кримски – изявен хирург и лекар, който е отстоял православната вяра в богоборческия комунистически режим и дори когато е бил затварян в лагери и тъмници е изцерявал своите врагове.

Епископ Поликарп поздрави архиерейския наместник, предстоятеля на храма иконом Димитър Айдаров, свещенството и боголюбивия народ и им пожела да имат мир, любов и единство под покрова на Света Богородица.

Владиката поздрави йеродякон Вартоломей, който в този ден отбелязва своя имен ден, и му пожела Бог да му дава здраве, духовно преуспяване и утвърждаване в монашеските правила, дела и живот, като бъде пример и за други човеци, които искат да изберат това трудно, но благодатно поприще.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе отец Димитър Айдаров, който изказа своята благодарност на викария за съпричастността му към енорията на село Сапарево и като направи кратък обзор на 160 годишната история на храма, му поднесе набедреник с Богородичната икона „Достойно есть”.

След богослужението в храма бе извършен празничен водосвет под входните колонади на храма. Събралото се множество народ бе поръсено със светена вода и след като всеки получи парченце анафора, бе почерпен от домакините с благословено ароматно ястие.

+++

Богата и изпъстрена с легенди е историята за построяването на най-голямата и красива църква „Успение Богородично“ в сапаревобанския регион. Строена е в периода 1861–1864 г. на мястото на старо оброчище от Алекси Грахльов – беден и отруден човек, който живеел на близо. Преданието разказва, че натрапчив сън преследвал дядо Алексо, небесни ангели му посочили на само мястото на строежа, а и заровено в полето имане, с което да построи храма. В началото хората били скептично настроени, но като видели, че строителството напредва, цялото село се включило в работата. През 1864 г. църквата била завършена, но работата по украсяването едва започвала. Майсторите-строители били от Трън, а изографисването било поверено на художници от Самоковската и Банско-Разложката школа. Един от тях е небезизвестният Никола Образописов, ученик на Захари Зограф. Дърворезбата е дело на резбари от Риломанастирската школа, а предания говорят, че иконостасът е направен от Коте Гювийски – самороден талант от Сапарева баня.

Църквата „Успение Богородично“ е умалено копие на храма в Рилския манастир, богато украсена и изографисана. Архитектурно-историческият и културен паметник е от 1972 г., а в ансамбъл с камбанарията с часовникова кула и училище е обявена с писмо № 1391/29.09.1994 г. на НИПК.


Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page