top of page

Архиерейска света Литургия с две ръкоположения в старинния столичен храм „Св. София“



На 16 юли – 6 Неделя след Петдесетница – на светите Отци от 6-те Вселенски събори, в столичния старинен храм „Св. София“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, иконом Петър Христов, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храм „Св. София“, протойерей Васил Танев, протойерей Владимир Корольов, свещеник Евтимий Куков, свещеник Ивайло Борисов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Николай Евгениев и дякон Кирил Попов.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от църковни певци, воглаве с г-н Грисен Чакъри, а на светата Литургия от смесения църковен хор при храма, дирижиран от маестро Славил Димитров.

Преди светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец Божия раб Мартин, който е един от дейните помощници в църковните и богослужебни дела на храма.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за презвитер беше ръкоположен дякон Николай Евгениев, а за дякон – иподякон Тодор Тодоров от София.

На двамата новоръкоположени епископът пожела да имат достойно служение, да гори в сърцето им този плам, с който пристъпват да служат на Бога, та чрез него да припалват пламъка на вярата в сърцата на човеците. Той им пожела да отговорят на очакванията на църковното ръководство и верния народ и да бъдат ревностни в проповядване на Словото Божие и добър пример в света.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе кратка проповед, като говори за вярата, чистотата и живота на Светите Отци, взели дейно участие в утвърждаването на вярата, богословието, догматиката и каноничността в живота на Светата Православна Църква. Владиката подтикна църковното изпълнение да подражава на чистия живот на Отците, на послушанието им към Христовата воля, на смирението, търпението и най-вече на тяхната любов към Бога, Църквата и човеците.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна седмица, както и преуспяване в духовния живот и добродетелите.

Тържествено пред всички беше поздравен за рождения му ден и г-н Грисен Чакъри, църковен певец при храма, като епископът му пожела здраве, дълголетие и в свое време свещеническо служение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page