top of page

40 дни от кончината на иконом Кирил ДанаиловНа 23 декември се навършват 40 дни от кончината на иконом Кирил Данаилов, дългогодишен свещенослужител в старинния столичен храм „Св. Петка“ - Стара. Отец Кирил се престави в Господа на 14 ноември т. г., на 96-годишна възраст.

Духовници, роднини, приятели, духовни чеда и близки на упокоилия се духовник се събраха на заупокойно събрание в старинния столичен храм, в който отец Кирил години наред свещенодействаше и учеше хората на Христовата истина.

Мертвеното последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и храмовото духовенство: ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Стоян Алипиев, свещеник Христо Присадников, свещеник Станислав Иванов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

В края на молитвеното последование Негово Преосвещенство епископ Поликарп произнесе заупокойни слова, с които подчерта дългогодишното служение на свещеника и неговите достойнства като духовник.

"Нека Бог да го приеме в Своето небесно царство, за което той жадуваше и проповядваше. Нека да се радва на Божията милост, мир и благодат и да се моли за всички нас. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!" - каза владиката и благослови опечаленото събрание.

+++

Иконом Кирил Данаилов е роден на 30 юли 1926 г., в с. Душилница – (Мокреш) Монтанско. Основно образование придобива в родното си село. Продължава обучението си в Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, след което завършшва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Ръкоположен е от Видинския митрополит Филарет за дякон на 10 юни 1970 г., а десет дни по-късно и за свещеник. Назначен е за енорийски свещеник в старинния храм „Св. Николай“ в Лом. През 1979 г., преминава на служение в Софийска епархия. През годините служи в столичните храмове: „Св. Параскева“, „Св. Николай Софийски“, „Св. Николай“ – кв. „Горна баня“, „Св. Илия“ – кв. „Княжево“. От 1 януари 1999 г. е назначен за празничен свещеник в старинен храм „Св. Петка“ в София, където до последно изпълнява своите обязаности.

Текст и снимки: Весела Игнатова


Comments


bottom of page