top of page

Храмов празник и офикия в столичния храм „Св. Наум Охридски“



На 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния св. Наум Охридски. По повод летния празник на светеца множество миряни се стекоха в столичния храм „Св. Наум Охридски”, кв. „Дружба”, който отбелязва този ден като свой втори храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена празнична архиерейска света Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За молитвеното настроение на богомолците допринесе храмовият хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов. По време на богослужбата за четец и певец на Българската православна църква бе постриган благочестивият младеж Иво, който проявява голямо желание да помага на храмовите свещеници в богослуженията.

В края на литургия владиката награди с офикията „иконом“ протойерей Владимир Дойчев от храмовото духовенство. Епископ Поликарп го представи на църковното изпълнение като един от достойните свещенослужители на Софийска епархия и духовно попълнение на тази енория. „Нека тази офикия да му бъде не за гордост, а за придобиване на още по-голямо смирение и най-вече за устрем, който да го направи още по-изряден и достоен в своето служение. Да бъде с дръзновение пред Бога, когато стои пред Неговия престол, и да бъде за утеха и духовна подкрепа на всички, които се докосват до него. Нека Бог да снизходи върху него, да го благослови и да му даде да бъде достоен „иконом“ на тази енория, да бъде помощник и подкрепа на отец Христо и събратята, и както подчертахме неслучайно – да бъде за радост и утеха на всички, които влизат в храма и очакват тук да намерят духовен пристан и блага дума, а излизайки от него да бъдат одухотворени, омиротворени и с истинска радост в сърцето“ – каза в словото си владиката.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват във вяра, надежда и любов. В своето слово владиката поднесе благодарност към всички, които са се потрудили за възрастването на тази енория – свещенослужители, настоятел, певци и богомолен народ.

С думи на благодарност към владиката се обърна предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението тържествено да се отбележи празникът на св. Наум и му пожела да бъде здрав, с крепки сили и все така с любов да обгрижва Софийска епархия.


Текст и снмики: Весела Игнатова

bottom of page