top of page

Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница в Патриаршеския храм "Св. Александър Невски"



Тържествено бе отбелязан празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, както и с архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Костадин Тренев и протодякон Деян Коруновски.

На причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит по повод празника, в което се казва: "Празнувайки рождения ден на Църквата Христова – деня, когато Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, според обещанието на Възкръсналия и Възнесъл се в Небесата Господ Иисус Христос – се обръщамe към вас с послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия общ живот в лоното на светата Църква,

в която всички ние, с вяра и жива надежда, живеем и се спасяваме, намирайки в нея тих пристан от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която днес Духът на Истината и на всяка Премъдрост основава за цялото човечество, и в която всеки от нас получава даровете на Духа и възможността в светите Тайнства да общува със своя Творец и любящ Небесен Отец, и да възраства по пътя към вечния живот, е нашият истински духовен дом – Тяло Христово, което е призвано да живее и възраства в любов и единство, докле, както свидетелства апостолът, „всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)".

На вечерното богослужение, което се отслужва непосредствено след светата Литургия, над събралото се множество православни християни от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод и всички православни християни.


Текст и снимки: Ангел Карадаков - https://bg-patriarshia.bg

bottom of page