top of page

В София беше открита най-модерната болница за рехабилитация в Югоизточна Европа



На 15 декември в София беше открита най-модерната болница за рехабилитация в Югоизточна Европа.

Една от най-модерните болници за рехабилитация и продължително лечение е дело на Блокс Груп и г-н Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на Блокс Груп.

Новата болница допълва най-големият напълно интегриран център за грижа за възрастни хора и хора след острата фаза на лечение и рехабилитация с вече съществуващия комплекс в експлоатация от 2 години. Той включва 9 домове за възрастни от семеен тип с капацитет 81 резидента, най-големият в България хоспис с 39 места, общностен център с ресторант, кафе и киоск за вестници, център за протезиране, парк, и др.

Концепцията за семейна грижа се развива в Западна Европа и САЩ с цел максимално запазване на независимостта и индивидуалното преживяване на хората. Всяка къща, предвидена за 9 обитатели, има просторен общ първи етаж от 200 кв. м с различни зони и кътове за общо ползване, пералня, кухня и трапезария, на втория етаж има по 4 двойни стаи, на мансардния етаж – една единична стая. За всички резиденти е осигурена ежедневна грижа от сестри и лекари, нощен асистент. Центърът за протезиране работи с най-добрите части и самостоятелна медико-техническа лаборатория, с доставчици като Отобок и с отличен интерфейс за свързване на външната протеза с човека.

Новото рехабилитационно болнично заведение беше открито с водоосвещение, което, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Гости на тържеството бяха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, както и многоприятели и служители на Блокс Груп.

След водосвета Негово Преосвещенство поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благословена работа, за полза на хората в нужда.




Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page