top of page

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена първата Преждеосвещена Литургия за 2024 г.



На 20 март (в сряда) в митрополитската катедрала „Света Неделя“, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи първата за тази година Преждеосвещена Литургия.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев, дякон Красимир, дякон Кирил Попов, дякон Христо Асенов и дякон Филип Стойчев.

Продължителните великопостни песнопения и многобройните псалми, които се изпълняват по време на чинопоследованието, бяха изпълнени от протодякон Иван Петков и г-н Стоян Малинов.

Главната особеност на тази Литургия се състои в това, че на нея не се извършва тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна света Литургия. Тази Литургия се полага да бъде отслужвана в сряда и петък през първите шест седмици на Великия пост; в четвъртък на петата седмица от Великия пост, когато се чества паметта на света Мария Египетска, както и в първите три дни на Страстната седмица (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда). Като църковно последование Преждеосвещената Литургия се предхожда от Утреня, великопостните часове Първи, Трети, Шести, Девети час, Изобразителни и Вечерня, влята в Литургията.

В митрополитската катедрала в днешния ден мнозина се бяха подготвили с пост и молитва и голяма част от присъстващите пристъпиха за свето Причастие.

„Нека тази първа отслужена Преждеосвещена Литургия бъде за всички нас за благословение и духовно утвърждаване и да достигнем с радост, смирение и кротост деня на Христовото Възкресение“ – благопожела в края на богослужбата епископ Поликарп.

След литургичното последование на гроба на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен Трисагий.

Подкрепени телесно и одухотворени от светите Дарове, християните с дръзновение се отправиха към домовете си, за да продължат подвизаването си в дните на Великия пост.


Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: дякон Кирил Попов, Матей Папучиев

bottom of page