top of page

Архиерейска литургия и освещаване на нов параклис в столичния храм “Св. вмчк Димитър Солунски”



В неделния ден на 10 декември, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. Софийският викарий отслужи литургия и освети новоустроения параклис на територията на храма.

В светата богослужба участие взеха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм “Св. Преображение Господне”, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, иконом Радосвет Станев от храмовото духовенство, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


Църковните песнопения бяха изпълнени от хор “Св. Наум Охридски”, ръководен от д-р Андрей Касабов. В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна към присъстващите, поздрави многобройно църковно изпълнение и пожела:

“Да бъдем служители на Бога по дух и истина. Да бъдем мъдри в нашия духовен живот, да бъдем разумни в нашето шестивие към Царството Божие и утвърдени в знанието си за Евангелието. Спасителят подпомагаше всеки, който беше в нужда и чрез това даде пример как да бъдем Негови подражатели. Нека като едно голямо христолюбиво семейство да възрастваме, в това което ни е завещал Спасителят – да се стараем да бъдем изпълнители на Христовия закон, с дух и истина, а не със запетайката на закона, защото едното погубва, а другото оживотворява.” – каза софийският викарий.

Епископ Поликарп обяви, че в новия параклис се влага частица от мощите на св. Яков Персиец, чиято памет днес честват в съседни нам православни страни, а като дар параклиса получава частица от новопрославените мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

От името на духовенството, църковното настоятелство и верния народ, думи на благодарност към епископа, поднесе ставрофорен иконом Антоний Алексиев.Той благодари на владиката за служението му в енорията, и затова че освещава новия параклис, в който са вложени много труд и усилия на множество енорияши. Отец Антоний искрено благодари за частицата от мощите на св. Евтимий и поднесе в дар на владиката архиерейски омофор и епитрахил, както и букет свежи цветя.

След богослужбата в храма, духовниците и част от народа се отправиха към новоустроения Енорийски център в двора на църквата. В ремонтираната сграда, която от руина се превърна в уютен духовен дом, в който децата от енорията, вярващите намират духовна утеха чрез среща с храмовото духовенство, бе осветен и параклис, посветен на св. Теодосий. Той се явява първия молитвен дом на търновския светец в пределите на Софийска епархия.

Отец Антоний разказва, че параклисът е усторен върху останките на старата църква ”Св. Димитър”, от чието основаване през следващата година ще се честват 100 години. Строежът на новия параклис, поради липса на средства продължава близо петнайсет години. Осъществява се само за три месеца, след като църковното настоятелство решава да го посвети на св. Теодосий Търновски, вторият духовник, след св. Йоан Рилски по време на Второто Българско царство, събрал около себе си духовна школа с множество монаси.


Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page