top of page

Опело на о. Любомир Михайлов в кв. Обеля



На 27 януари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужено опелото на Негово Всеблагоговейнство протойерей Любомир Михайлов, който се престави в Господа на 25 януари.

Опелото бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в храм „Св. Йоан Кръстител“, в кв. Обеля в съслужение с иконом Николай Николов, свещеник Стефан Игнатов, предстоятел на храма, свещеник Ивайло Борисов и йеродякон Поликарп.

След заупокойното последование, епископ Поликарп изказа съболезнования към опечаленото семейство, приятели и присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и подчерта, че загубихме свещенослужител от нашите редици, но го спечелихме за молитвеник пред Божия престол.

Протойерей Любомир Михайлов бе погребан в гробищния парк „Бакърена фабрика“ и бе изпратен с псалмопение и молитвен възглас: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“

***

Протойерей Любомир Аспарухов Михайлов е роден на 26 декември 1948 г. в гр. София. Основно и начално образование завършва в родния си град София. През 1966 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” – гара Черепиш, а през 1972 г. Софийската духовна академия „Св. Климент Охридски”.

Ръкоположен е за дякон на 25 февруари 1973 г., а за свещеник на 04 март 1973 г. от Левкийски епископ Партений – викарий на Софийския митрополит. С офикията „протойерей“ е отличен на 29 юни 1993 г. от Негово Светейшество Максим, Митрополит Софийски и Патриарх Български.

От 26.02.1973 г. е назначен на енорийско служение при храм „Св. ап. Петър и Павел” – гр. София. От 01.10.1995 г. е преместен на енорийско служение, а през 1999 г. е назначен и за председател на църковното настоятелство при храм „Успение Богородично” в кв. Малашевци, гр. София. От 01.08.2000 г. преминава на енорийско служение при храм „Успение Богородично” и новостроящия се тогава храм „Св. Йоан Кръстител” в кв. Обеля, гр. София, като му се възлага да завежда новооткритата втора енория в квартала.

От 01.10.2021 г. протойерей Любомир Аспарухов Михайлов става празничен свещенослужител-пенсионер.

Има три деца – син Борислав (р.1981 г.) и близнаци – Аспарух и Даниела (р. 1982 г.).



Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Димитър Цонков

bottom of page