top of page

Митрополитският храм "Св. Петка" - Стара тържествено отбеляза храмовия си празник



С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква „Св. Петка - Стара" в столицата.

Десетки християни се стекоха в сърцето на София, за да вземат участие в празничното богослужение, което бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит. Заедно с него в богослужбата взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм "Преображение Господне", ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храм "Св. Неделя", свещеник Станислав Иванов, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

От стотици години този малък храм събира вярващите на обща молитва за възхвала към св. Петка. В празничния ден храмът и дворът се изпълниха с богомолци, които искаха да участват молитвено в богослужението. Песенна възхвала към светицата отправиха храмовите певци - протопсалт Георги Миков и д-р Калин Кирилов. Литургийните песнопения бяха изпълнени от мъжкия храмов хор, ръководен от Евелина Кулински.

С пастирско слово в края на литургията софийският викарий се обърна към многобройния боголюбив народ. В него той говори подробно за житието на св. Петка, за пътят на нейните мощи, които благодатно са обиколили целия Балкански полуостров и затова, че със своя скромен живот е просияла в небесното царство.

"Обичаме я света Петка и я имаме наистина като част от нашия живот, защото тя винаги ни помага. Винаги ни благославя, винаги откликва на всяко наше прошение и ни дава да разберем, че чрез силата и мощта, които са й дадени от Господа Иисуса Христос, тя изпълва всяка искрена молба. Радваме се, че Бог ни удостои да се съберем и да почетем нейната памет. Да си припомним нейният живот, нейното житие, което не е кой знае колко наситено, с различни велики дела, то е скромно като на една обикновена следовница на Спасителя, но е пълно с благодат и с примери. Пълно е с духовна светлина, която свети на всички." - каза в словото си владиката.

Той благодари на отец - предстоятеля, на свещениците, настоятелите, певците, на всички трудещи се в този дом Божий, поздрави именниците и рожденниците, и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.


bottom of page