top of page

В Центъра за социална рехабилитация в Елин Пелин, беше открита солна стая



На 19 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации”, гр. Елин Пелин и извърши освещаване на новоизградената стая за халотерапия.

Центърът, който е реализиран от Сдружение „Таланти и иновации“ с подкрепата на ДАЗД, МТСП и други институции, и е финансиран по Оперативна програма „Развитие на селските райони“ се намира под духовното крило на Софийска света митрополия, която според своите възможности се грижи за пълноценното функциониране на Центъра и придобиване на възможности, за по-пълна среда за пълноценна работа с децата.

В тази посока, Софийска света митрополия с подкрепата на архимандрит Авраам-Андрей от Айхщет, Германия изгради солна стая, за да обогати възможностите на Центъра при лечението на деца и да добави още един полезен компонент, за да се получи един затворения кръг и независимост в работата на Центъра.

Поводът за празника в Центъра бе и отбелязването на имения ден на Центъра – св. Йоан Рилски Чудотворец.

В присъствието на много деца, родители, гости и приятели на Центъра епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, духовен наставник и идеен двигател на Центъра, иконом Иван Плещов, свещеник Цветан Велинов, протойерей Серафим Мишев, свещеник Никола Чочев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, извършен водосвет и поздрави всички с празника на св. Йоан Рилски, както и новата придобивка – солна стая. Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Гост на празника в Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации”, гр. Елин Пелин беше Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в София, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-жа Мина Николова.

Преди молитвеното последование деца от Центъра изпяха тропара на св. Йоан Рилски и поднесоха на епископ Поликарп подарък – рамка със сърце изработено от сол, както и прекрасен букет с цветя за Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Негово Преосвещенство отправи особен поздрав към мис Ели – Ели Цветанова, ръководител на Центъра и нейния екип за трудовете и блестящите резултати и прекрасната работа с децата и родителите и за добрия имидж, който създадоха и затвърждават на Центъра.

За всички присъстващи на празника домакините се бяха подготвили с богата почерпка.


Снимки: архимандрит Евтимий и Николай Пенев

bottom of page