top of page

Днес се навършват 27 години от монашеското пострижение на Белоградчишки епископ ПоликарпНа 23 ноември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп навършва 27 години от своето монашеско пострижение.

Той е постриган за монах на 23 ноември 1996 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Берковица, Видинска епархия.

Пострижението извършва бившият Нюйоркски митрополит Геласий, в присъствието на Видински митрополит Дометиан, Плевенски митрополит Игнатий, йеромонах Николай, сега Пловдивски митрополит, съученици на новия монах, роднини и приятели.

Воден е под мантия от духовния му отец йеромонах Сионий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, сега Велички епископ, игумен на двата ставропигиални манастира Бачковски и Троянски.

По време на пострижението му е дадено името Поликарп, в чест на св. Поликарп епископ Смирненски. От този ден нататък животът му е под благодатното покровителство на този дивен Божи угодник, който се прославя с добри дела, живот и мъченичество.

В продължение на тези 27 години в монашески подвиг епископ Поликарп служи, труди се и твори там където го призове послушанието, като навсякъде се стреми да бъде полезен и градивен и да е добър пример според своите сили и възможности на хората около себе си.

Comments


bottom of page