top of page

40 дни от кончината на протойерей Илия Дичев от ДупницаНа 3 септември се навършиха 40 дни от блажената кончина на протойерей Илия Дичев, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, гр. Дупница.

Отец Илия се престави в Господа на 26 юли 2023 г.

По този повод, за да бъде почетен достойно протойерей Илия Дичев, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в дупнишкия храм „Покров Богородичен“, по време на светата Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, беше направена заупокойна молитва за починалия отец, а след Литургията, беше отслужена и панихида за упокоението на отец Илия в храма.

Всички присъстващи на заупокойното моление посетиха и гроба на отец Илия, където беше отслужен от архиерея и всички духовници Трисагий.

В заупокойните последования взеха участие отците: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Иван Айдаров, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, както и десетки православни християни - сродници, познати и духовни чеда на отец Илия Дичев.

В своето слово за блаженопочиналия, епископ Поликарп, който оглави последованията, подчерта, че това беше един от достойните свещенослужители на Софийска епархия и Дупнишка духовна околия, който не пожали сили, средства и време, за да води човеците към Бога, като сам им бъде пример във всичко.

Епископът и присъстващите се помолиха: Бог да прости отец Илия! Царство му небесно!


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page