top of page

Тодорова събота в катедралния храм „Св. Неделя“



В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон, загинал мъченически за вярата си в Христа в началото на ІV в. Той е сред най-почитаните от българите светци воини, а денят се нарича Тодорова събота. През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На 23 март, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена ранна света Литургия на северния св. Престол, а по-късно на централния бе извършена и архиерейска света Литургия.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит възглави празничното архиерейско богослужение на Тодорова събота. В съслужение с него взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, иконом Петър Славов, свещеник Никола Чочев, както и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Красимир Кръстев, дякон Кирил Попов, дякон Христо Асенов и дякон Филип Стойчев.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от д-р Стоян Малинов, а литургийните – от мъжкия катедрален хор, дирижиран от протопсалт проф. Мирослав Попсавов.

В края на литургията събралият се богомолен народ на Тодорова събота с вяра и благоговение пристъпи да се причасти с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужбата бе осветено коливо в спомен на поръката на св. Теодор Тирон, който наставил християните да ядат през първата седмица на Великия пост коливо и мед.

(Житието на светеца разказва, че гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и така да бъдат подиграни и обявени за езичници. Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните – да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо – жито с мед, това да им бъде храната.)

Тържественото богослужение завърши с пастирско слово на владиката, който припомни цялото житие на св. Теодор Тирон.

„Бог изпрати този велик Христов войн да покаже пред човеците Своята сила и мощ, но най-вече грижа за всеки един от нас. Праща ни небесни ангели, които да ни избавят от осквернение, зло, и да ни направят горди с това, че сме Христови последователи. Днес освещаваме жито и мед като благодарност към св. Теодор. Правейки това възпоменание, молим Господ - според нашите сили и възможности - да бъде милостив към нас. Чрез Своите светии да ни дарува вдъхновение в духовния подвиг, доверие в Него и най-вече любов към ближния. Нека по молитвите на св. Теодор Тирон, който тържествува днес, в първата събота от Великия пост, Бог да ни помилва и дари потребното за спасение и вечен живот!“ – благопожела още епикопът и преподаде благословението на наместник-председателя на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

След богослужението в храма духовенството се отправи към гробното място на патриарх Неофит, в южната колонада на църквата. Там бе отслужен трисагий и за сетен път се помолиха: „Бог да прости патриарх Неофит! Вечна и блажена да бъде паметта му!“


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page