top of page

В София беше почетена паметта на св. преп. Максим ИзповедникНа 13 август Православната църква почита паметта на св. преподобни Максим Изповедник.

По този повод в новостроящия се столичен храм „Св. Архидякон Стефан“, в параклиса, който се намира в камбанарията на църквата, посветен на св. Максим Изповедник, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Стефан Стайков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в кв. Красно село и епархийски съветник, протойерей Иван Иванов, свещеник Васил Асенов, предстоятел на новостроящия се храм, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник на кв. Драгалевци и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение беше оглавено от г-н Светослав Цеков и г-н Методи Стоилов. Участие в празника на параклиса на св. Максим Изповедник взе и протодякон Иван Петков.

Многобройно множество православни християни уважиха празника на светеца покровител на единствения храм в София, посветен на св. Максим Изповедник.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четци, певци и свещоносци благочестивите Божи раби Божидар, Михаил и Светослав, които ще подпомагат свещениците в техните нужди.

Според определената програма, на причастния на светата Литургия беше извършено последованието на Молебния канон към Пресвета Богородица. Това беше последният Молебен канон в София, за периода на Богородичния пост.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, учението и изповедничеството на св. Максим Изповедник. Епископ Поликарп пожела на вярващите да бъдат изпълнени с вярата на св. Максим, с неговото смирение пред Бога, търпение, мъжество и постоянство в духовния живот, богословие и поприще. Най-вече, да се оградят с любов по Бога, вярата, Църквата, богословието и стремеж за чистота на вярата и отстояване на истината, която е Христос – Синът Божии, Богочовекът Иисус.

Епископът благодари на всички взели участие в Архиерейското богослужение: духовенството, църковните певци и верния народ и им пожела Бог да им въздава за любовта, търпението, постоянството в духовния живот и подпомагането на църковното дело.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достойно посрещане на празника Успение Богородично.

След празника посветен на св. Максим Изповедник, епископ Поликарп извърши чина за поставяне на основен камък за изграждането на храм.

Беше положен основен камък за построяването на храма „Св. Архидякон Стефан“, който след няколко години застой, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, продължава своето изграждане.


Снимки: архимандрит Евтимий

コメント


bottom of page