top of page

Съборно изпълнение на целия Покаен канон на св. Андрей Критски



В сряда, 17 април, в петата седмица на Великия пост, според богослужебния типик в храмовете бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целия Покаен канон на св. Андрей Критски. По традиция това умилително богослужение съборно бе изпълнено в столичния катедрален  храм “Св. вмчца Неделя”.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей  Димитър Шумов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Трогателните църковни песнопения за пореден път бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, под диригентството на ставрофорен иконом Кирил Попов. Молитвено участие в покайното богослужение взеха протосингелът на Софийска света митрополия архимандрит Василий, както и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Проливният дъжд излял се над столицата не попречи на десетки софиянци да се съберат на съборна покайна молитва в храма, а спирането на електричеството по време на богослужбата, само допринесе за още по-молитвеното настроение на вярващите и искреното им обръщане към Бога, Света Богородица и светиите.

“Бог допуска всяко нещо в живота ни, за да ни накара да усетим, да разберем, че Той е винаги с нас и до нас, и се стреми да ни подтикне към това познание, и така да ни направи достойни за този тайнствен живот в Христа. Днес ние участваме в покайния канон, за да се влеем в покаянието на светата църква. Покаяние, което е нужно за всеки един от нас, което ни подтиква да променим нашия живот от лош към добър, което ни кара от грешници, да станем светци, от непознаващи Бога – Негови приятели. Призвани сме всички единомислено да се молим с покайните думи, които са ни завещани от свети Андрей Критски. Покайни слова, които от една страна насърчават нашето покаяние, от друга страна ни учат как да се молим, а от трета ни разкриват цялото покайно съдържание на Ветхия завет и Новия завет.

Покаянието ни помага да променим благодатно себе си. Всяка една човешка душа, която се стреми да бъде Христова, има за цел да върви напред, и когато падне, да стане и продължи, и да послужи за благоприятен пример на по-слабите и немощни. Нека да се каем, да искаме прошка от Бога и от ближния, да се стремим да не повтаряме прегрешенията, които сме извършили. Нека по молитвите на свети Андрей Критски, нашият учител в благочестието, покаянието и изповедта, Бог да снизходи над всеки един от нас, и да изпълни живота ни с търпение, смирение, кротост и постоянство. Нека заедно да устояваме изпитанията на времето и да знаем, че само с постоянство, труд и борба, се постига онова за което сме хванали Христовия кръст – да достигнем Царството Небесно.” – каза в края на Покайния канон софийският викарий, който говори за покаянието и духовното извисяване.

В края на вечерна богослужба епископ Поликарп специално благодари на свещениците, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Попов, които вземаха участие в съборните богослужби и с вдъхновените си изпълнения стимулираха молитвеното събрание сърдечно да проси прошка от Бога. Владиката благодари и на цялото църковно изпълнение, което през петте седмици на Великия пост с духовна ревност следваше архиерейските богослужения, за да вземе молитвено участие в тях, и така да почерпи вдъхновение от силата на съборната молитва.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page