top of page

Столичният митрополитски храм "Св. вмчца Марина" тържествено отпразнува храмовия си празник




С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът на света великомъченица Марина Антиохийска - 17 юли, в чиято памет е издигнат храм в двора на Софийската света митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Малкият храм в центъра на столицата, прекрасно украсен със свежи цветя отрано посрещаше благочестивите вярващи, които въпреки работния и горещ юлски ден дойдоха да заствидетелстват своята почит и любов към светата Христова невеста. Покланяйки се на частицата от нейните св. мощи, изнесени извън храма и поставени на цветен проскинитарий, те се помазваха с осветен елей за здраве, палеха свещи и влизаха в храма да вземат молитвено участие в богослужбата.

Църковните песнопения на утринята бяха изпълнени от духовници и клиросни певци, ръководени от протойерей Петър Славов, а литургийните бяха изпяти особено тържествено и молитвено от камерен състав на Мъжкия хор при катедралния столичен храм "Св. вмчца Неделя", дирижиран от д-р Стоян Малинов.

Влезли в радостното празнично настроение мнозина от присъстващите християни, изпълнили митрополитския храм се причастиха със светите Христови Тайни. В края на богослужбата бе осветено празнично коливо, от което всички присъстващи вкусиха за телесно и душевно здраве.

В края на тържественото богослужение, с вдъхновено пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в което припомни житието на чудно красивата и твърда в устояване на вярата си девойка Марина.Той пожела на всички присъстващи да подражават на светицата, като се утвърждават в духовния живот и по примера на нейния подвиг да преуспяват в добрите дела със сила и духовна мощ.

В края на службата Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благослови събралото се молитвено множество, а епископ Поликарп благодари на всички присъстващи, поздрави всички именици и рожденици, и благопожела благодатен и радостен празник.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page