top of page

В столичния храм „Възкресение Христово“ официално бе открито неделно училище



В неделния ден на 8 октомври, в столичния храм „Възкресение Христово“ бе тържествено открито новосформираното неделно училище към храма. То се организира за първи път и бе открито с празничен водосвет.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинопоследованието бе отслужено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Във водоосвещението взеха участие йеромонах Тимотей, игумен на Балшеския манастир „Св. Теодор Стратилат“, иконом Гоце Христов, иконом Костадин Тренев, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Игнатий Игнатов и йеродякон Вартоломей.

В следобедните часове на деня много родители и деца се събраха, за да присъстват на откриването, което се превърна в духовно тържество.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към събралите се деца, родители и енориаши и каза:

„Дойдохме, за да подкрепим тези наши деца и да ги насърчим да изучават Христовата вярата, да се приучават да бъдат добри човеци и да бъдат радост и утеха, както за Църквата, така и за своите семейства и нашето общество... Църквата има мисията да извършва учителна дейност. Тази мисия е поставена още на апостолите, когато е казано да ходат, да проповядват словото Божие и да дават свитеделство, за тези които Го следват, Той ще бъде с тях до края на света. Църквата учи както малките, така и големите да познават Нейния закон, да опознават Божията благост и човеколюбие, и да възрастват като разумни човеци“ – каза владиката и пожела: „Да посеем семето на благочестието и в свое време то да даде добри плодове! Да бъде честито неделното училище към храма! Бог да дава на децата, учителите и на цялата енория, здраве и преуспяване! Нека това начало да има добър и благ край“ – завърши словото си епископът и подари на децата по една книжка, с която да започнат своето запознаване с православни духовници.

След като си направиха паметна снимка, викарият на Софийския митрополит благослови още веднъж децата и заедно с него те изрекоха Господната молитва „Отче наш“.

След откриването в храма присъстващите духовници, заедно с децата и родителите им, се насочиха към вече оформената стая по религия в близкото читалище. Там те разговаряха лично с епикоп Поликарп и се запознаха със своята учителка.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page