top of page

Освещаване на храм "Св. Дух" в с. Милославци



На 28 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено освещаването на храм "Св. Дух" в с. Милославци, Трънска духовна околия.

Освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеромонах Тимотей, секретар на Трънско архиерейско наместничество, протойерей Николай Пешов, енорийски свещеник на селото и йеродякон Поликарп.

Освещаването на църквата беше уважено и с присъствието на г-жа Цветислава Цветкова, кмет на община Трън, г-н Емил Мирчев, г-н Евгени Петров, както и от всички жители на селото и много гости.

Храмът започна да се строи по инициатива на г-н Мирчев и с финансовата подкрепа на г-н Петров през май 2019 г.

След освещаването епископът изказа благодарност на всички, които са се потрудили за строителството, изписването и освещаването на новия храм на с. Милославци.

Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение, както е лично бяха поздравени с новата духовна придобивка от владиката.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното освещаване от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископът поднесе от името на Негово Светейшество на о. Николай дар за храма. Той подари икона с образа на Света Троица, за спомен и духовна радост на вярващите и жителите на с. Милославци.

За всички дошли, за да почетат освещаването на новата църква беше приготвена обща празнична софра.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page