top of page

Военната академия „Георги Стойков Раковски“ откри новата си академична годинаНа 4 септември, Военната академия „Георги Стойков Раковски“ откри новата академична учебна 2023-2024 година.

По традиция, наложена през последните години, тя започна с отслужването на Божествена св. Литургия в храм „Св. Архангели“, разположен в двора на Академията.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по покана на генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия, бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Преди началото на богослужението Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп беше посрещнат в храма на Академията от генерал-майор Тодор Дочев, който го приветства с добре дошъл.

В богослужбата взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, енорийски свещеник при столичния храм „Рождество Богородично“, протойерей Йордан Божилов, предстоятел на учебния храм при Военната академия, свещеник Георги Николачков, ефимерий на Клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя, свещеник Николай Пенев, предстоятел на храма „Възкресение Христово“, кв. „Челопечене“, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросните певци д-р Светослав Цеков и Симеон Симеонов, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Празникът в храма на Военна академия беше уважен от служители, преподаватели, студенти, гости и приятели на учебното заведение.

След св. Литургия епископ Поликарп се обърна със слово към всички присъстващи и им пожела да стоят във вярата, да се изграждат в надеждата и усъвършенстват в любовта. Епископ Поликарп благодари на ръководството на Военна академия за достойната поддръжка на храма, за духовния живот и любовта към Православната църква. Епископът изказа благодарност, поздрав и благословение на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към епископа от името на всички поднесе протойерей Йордан Божилов. Той подари на епископа букет с цветя.

С литийно шествие от академичния храм „Св. Архангели“, с иконата на Света Богородица – „Бачковска“, до плаца на учебното заведение, започна официалната церемония по откриването на учебната година. В началото бе отслужен тържествен водосвет от присъстващите духовници и всички представителни части бяха поръсени за здраве и благоденствие.

На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета, акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията.

В зала „Тържествена”, по традиция, министърът на отбраната изнесе първата академична лекция. Уводна академична лекция произнесе и началникът на отбраната, както и генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия.

През учебната 2023-2024 г. във Военната Алма матер ще се обучават студенти в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” и магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение. За първи път сред обучаемите и в двете специалности ще има офицери от Република Северна Македония.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Анита Димитрова и Елена Дюлгерова

Comments


bottom of page