top of page

Празникът на св. мъченик Неофит в катедралния храм "Св. вмчца Неделя"



На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската православна църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

По този повод, с негово благословение, в митрополитската столична катедрала “Св. Неделя” бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него, край св. Трапеза, на която се покои частица от мощите на св. мчк Неофит, а в този ден бе изнесена в средата на храма за всенародно поклонение, застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител "Св. св. Козма и Дамян", йеромонах Стефан от Троянската света обител, ставрофорен иконом д-р Стефан Стайков, член на Софийския епархийски съвет, иконом Радослав Трайков, член на Софийския епархийски съвет, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм "Св. ап. Петър и Павел", ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, иконом Константин Стойчев, предстоятел на брезнишкия храм "Св. Петка", протойерей Димитър Шумов и свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

Празничната богослужба бе огласена от прекрасните изпълнения на мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена молитвеност.

В празничната богослужба молитвено участие взеха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители. В радостта на празника влязоха и множество софиянци и гости на града.

По време на свещеническото причащение към събралия се богомолен народ се обърна йеромонах Стефан от Троянския манастир. Като припомни накратко житието на св. Максим и св. Неофит, той каза:

„Тези двама Христови приятели стоят пред нас като много ярък пример и ние сме благословени, че нашият патриарх днес празнува своя имен ден. Той е успял да въплъти във себе си добродетелите и на двамата светители, които празнуваме днес. Той има в себе си и мъдростта на св. Максим, и кротостта на св. Неофит. Въплътил е в себе си апостолската ревност на св. Максим и има жертвената готовност на св. Неофит. Придобил е старческата мъдрост на св. Максим и младежката чистота на св. Неофит… може още дълго да продължаваме да изброяваме. Казвам това не защото е панегирик към Негово Светейшество, но го споделям, защото това е важно за нас, християните. След Бога, най-добрият пример за нас са светиите, а след светиите са нашите епископи. Първи сред епископите е нашият патриарх, за който в днешния ден се молим. Да благодарим на Бога, че имаме велики покровители на небесата и велики учители и застъпници тук на земята! Нека към тази наша благодарност към Бога да присъединим и нашата молитва за здравето и дълголетието на Светейшия ни патриарх, както и за вечния покой, тишина и блажена памет на покойния патриарх Максим. Нека бъдем добри възпитаници на тези първойерарси на родната ни Църква“ – пожела йеромонах Стефан.

След светата Литургия духовенството, събрани край иконата на св. мъченик Неофит и частицата от неговите свети мощи, отслужи благодарствен молебен за здравето на скъпия ни Първойерарх.Те съборно отправиха молитви към Всеподателя Бога за духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и на Българската православна църква.

В края на празничното последование към присъстващото църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп с думите:

„Денят 21 януари вече половин век е особено тържествен за Българската православна църква, защото блаженопочиналият патриарх Максим почиташе св. Максим за свой небесен закрилник, а сега нинездрависващият патриарх почита за свой покровител св. Неофит. Нека след отслужената света Литургия прекрасните, вдъхновяващи слова на Негово Всепреподобие йеромонах Стефан и след благодарствения молебен да се помолим за здравето и укрепването на силите на Негово Светейшество и както сега, така и занапред той да управлява кораба на Българската църква към добри и светли бъднини! Нека бъде честит и благословен именният ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит" - каза в словото си владиката и благодари на присъстващото църковно изпълнение за молитвеното им участие в празничното богослужение.

Епископът преподаде първосветителският благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и прие от негово име за личния му празник, приветствия и букети от бели рози, поднесени от ставрофорен иконом Николай Георгиев от името на храмовото изпълнение на катедралния храм „Св. вмца Неделя“. Всички, дошли да влязат в радостта на празника на Негово Светейшество, получиха икони с образите на св. Максим и св. Неофит, както и сладка почерпка за негово здраве.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page