top of page

Опело Христово в катедралния храм "Св. вмчца Неделя"



Разпети петък e най-траурният ден в църковно-богослужебния кръг на Христовата Църква. Това е денят, в който нашият Спасител в човешкото Си естество издъхва на Кръста и слиза в ада, за да благовести спасението на праведниците. Това е денят, в който християните с умиление гледат към пътя, който отвежда към Голгота, където се издига Кръстът и откъдето през вековете се чува кънтежът от забиването на гвоздеите в пречистите ръце на Този, Който благославяше целия човешки род.

Според църковния устав вечерта на Велики петък, след залез слънце, се отслужва специално последование, което включва утреня и Опело Христово. По традиция на този ден, вечерта, в столичния катедрален храм „Св. Неделя” съборно бе отслужено траурното последование.

То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци и мъжкия хор при катедралния храм, с диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.

В този ден молитвено участие в богослужбата взеха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян и духовници от епархията му, които ще отпътуват за Иерусалим като пратеници на Българската църква за Благодатния огън.

На траурното богослужение присъстваха Негово Величество Цар Симеон II и Нейно Величество Царица Маргарита, които бяха придружени от г-н Явор Кирилов, личен секретар на царя и завеждащ Царската канцелария в Двореца Врана, и г-н Ивайло Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”.

В средата на храма, на специално подготвена кувуклия, бе поставена св. плащаница. Тя бе тържествено изнесена от св. олтар и край нея бе изпълнено Христовото Опело. Духовниците със свещи в ръка и мъжкият хор при храма, разделени на две, изпълняваха антифонно стиховете на погребалните три статии.

След последната песен пастирско слово произнесе епископ Поликарп. "Нека духовно извисени и вглъбени в това, на което сме били свидетели през тези дни, да ръзсъждаваме духовно, и да променим себе си към добро. Да изпълними сърцето си в вяра, надежда и любов в името на нашия Господ Иисус Христос" - завърши словото си владиката.

По традиция в края на богослужебното последование бе извършена траурна процесия с Христовата плащаница, в която се включиха Техни царски Величества. С тържествена лития плащаницата бе изнесена и целият богомолен народ, следвайки духовниците, които я носеха, обиколи храма. Така символично бе изпълнено траурното шествие с Тялото Господне.

Свещенство и миряни с приведени глави , съпроводени от траурен камбанен звън, вървяха в мълчание, размишлявайки за Божията саможертва. Съпогребвайки се с Христа, минавайки под светата Плащаница, християните отново влязоха в храма и като получиха архиерейско благословение се разотидоха по домовете си, за да изживеят най-великата и дълга събота през годината.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Бехнам Сетайеш

bottom of page