top of page

Въдворяване на новия Сливенски митрополит АрсенийВъдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений в епархията се извърши в понеделник, на 27 май, веднага след каноническия избор, на който той беше избран за епархийски архиерей от членовете на Св. Синод на БПЦ-БП.

В понеделник в 16:00 ч. митрополит Арсений бе посрещнат от клирици и миряни пред храм „Света Троица“ в първото селище на епархията (след слизането от магистрала „Тракия“) – с. Крушаре, общ. Сливен.

От 17:00 ч. в центъра на гр. Сливен пред паметника на Хаджи Димитър бе тържествено посрещане на митрополита от клирици и миряни, начело с кмета на града Стефан Радев и представители на различни институции.

След церемонията на площада самото въдворяване се проведе в храм „Св. Димитър“, а след това бе отслужена и вечерня.

После на гроба на митрополит Йоаникий при храма се извърши заупокойна молитва за покойния епархийски архиерей, след което митрополит Арсений бе посрещнат в сградата на Сливенска митрополия.

Участие в тържествата по въдворяването на митрополит Арсений, с благословението на Врачански митрополит Григорий, взе и Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и йеродякон Поликарп.


Текст: йеродякон Вартоломей

Снимки: Българска патриаршия.
Commentaires


bottom of page