top of page

Архиерейска Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Света Троица“ в кв. Света Троица, ж.к. ИлинденНа 12 април, бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Лашков, председател на храма и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утринната и светата Литургия бяха огласени от протодякон Иван Петков, храмовите свещеници (иконом Петър Попов, протойерей Георги Попов, протойерей Бисер Костадинов, свещеник Атанас Забаданов и свещеник Йоан Кръстителски) и псалти.

На богослужбата присъстваха десетки души, дошли да се помолят и да изпросят Божията благодат.

След Литургията епископ Поликарп се обърна със слово, в което каза: „Отслужихме с Божия помощ поредната за Великия пост Преждеосвещена света Литургия. Това последование утвърдено от светите отци е създадено за да имаме възможност да се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови по-често през седмицата. С благословението на Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, се отслужват в столичните храмове архиерейски литургии, за да бъдем в единомислие всички, да бъдем заедно в Христа... Радостно е, когато заставаме пред Бога и отслужваме това последование, да издигаме молитвите си като благовонен тамян пред Божия престол. Нека се насърчаваме да имаме добър и достоен подвиг, да се подкрепяме взаимно и да достигнем пътят на Страданието във Великата седмица, за да се насладим заедно на Великия ден на Христовото Възкресение“.

О. Александър благодари на епископ Поликарп, като подари голям букет с орхидеи с думите: „Ваше Преосвещенство, с най-искрена и сърдечна любов благодаря за отслужената от Вас света Литургия. Този вид Литургия предстоявана и служена от архиерей ни върна в древна Византия, където са били най-тържествените и велики богослужения. Благодаря Ви, за обичта към нашата енория, към нашите свещеници и нашия народ. Бог да Ви дава сили за да служите, както досега и така и занапред и да радвате народа, свещенството и Бога“!

Епископът преподаде благослова на Наместника на овдовелия Софийски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и пожела на всички да се трудят в духовно и телесно здраве. Той благодари на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Александър Лашков за организирането и провеждането на великопостното литургично последование и вярващи хора, дошли да влязат в съборната молитва в петъчния ден.


Текст и снимки йеродякон Вартоломей

Comments


bottom of page