top of page

Паметта на св. Теодор Стратилат беше почетена в столичния кв. БенковскиНа 8 февруари Православната църква почита паметта на светия великомъченик Теодор Стратилат.

Светецът се явява патрон на столичния храм „Св. вмчк Теодор Стратилат“, в кв. Бенковски.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Илиян Алексиев, протойерей Георги Янъков, протойерей Венцислав Попиванов, протойерей Кръстин Апостолов, свещеник Любомир Янъков, предстоятел на тържествуващия храм, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ на ул. „Г. Вашингтон“.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четци и певци верните чеда на енорията Лъчезар и Боян, на които епископът пожела достойно служение в радост, мир и сплотеност.

След светата Литургия беше осветено празнично коливо в чест на св. Теодор Стратилат и раздадено впоследствие на вярващите дошли да почетат своя патрон.

С празнична проповед към многобройното множество народ се обърна епископ Поликарп. Той припомни на всички житието на светеца, изтъкна неговите качества и страдания и извиси мъжеството и любовта му, с които угоди на Бога.

Епископът подтикна вярващите да подражават на светия великомъченик като придобиват силна вяра, търпение, мъжество, надежда и любов и така се удостояват да бъдат предани чеда на Бога и Неговата Църква.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички с празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пребъдват под покрова на св. Теодор Стратилат.

Думи на благодарност от името на всички към епископ Поликарп поднесе отец Любомир Янъков, предстоятеля на храма. Той благодари чрез епископа на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за Вярващите пристъпиха и получиха благослов и нафора от епископ Поликарп, който лично ги поздрави с празника.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page