top of page

Рождественска къщичка бе открита в София



На 19 декември, в навечерието на Игнажден в столицата, на площад "Св. Неделя" бе тържествено открита къщичка със сцената на Рождество Христово. Това се случва за първи път в София и бе осъществено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и с разрешението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Рождественската сцена е издигната до елха, поставена от фирма "Италия Мода България ЕООД", на източната страна на митрополитския катедрален храм "Св. вмчца Неделя". На откриването на новата Рождественска придобивка присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, родители, учители и софиянци.

В тържественото откриване взеха участие ученици от столичното 144 СОУ "Народни будители", които облечени в народни носии изпълниха коледарски песни. „Хубаво е да имаме нагледен пример за това, което отбелязваме и празнуваме. Гледайки изрисуваната сцена на Рождество Христово да се замислим за духовните неща и за истинските ценности, за които ни проповядва този празник, който показва Божията любов и Божия дар към човеците “ – каза в поздравителното си слово софийският викарий.

„Нека и ние да благоволим към хората, да бъдем добри един към друг и да подражаваме на тази любов като се окриляме взаимно в любов, мир и разбирателство.Тази малка крачка, която правим тази година да се надгражда занапред, и Рождественската пещера да става място, което със своя смисъл и красота да вдъхновява всеки, който минава и да изпълва с мисъл и съдържание празника на всеки жител и гост на София. Нека ни е честита тази духовна придобивка и правейки фотографии пред нея, да остава духовен спомен от Рождество Христово.“ - каза още владиката.

Изграждането на Рождественската пещера е подарък на Негово Светейшество за децата на София, подготвена от Калоян Илиев и доброволци от столичния храм „Рождество Христово“. Организатор на инициативата е Велина Андонова, учител в Неделното училище на столичния храм и сътрудник-доброволец на Софийска света митрополия. Поради студеното декемврийско време празничната културно-музикално програма продължи в залата на Софийска митрополия, където децата от творческото училище свириха, танцуваха и рецитираха.

А за своята всеодайност при подготовката и изпълнението те получиха от епископа торбичка с подаръци и лакомства.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page