top of page

Нов православен храм беше осветен в столичния квартал Илиянци



На 19 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния квартал Илиянци беше осветен нов православен храм. Новият храм е посветен на свети пророк Илия.

Освещаването на новоизградения храм беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Ириней Любомиров, свещеник Йосиф Стоименов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци воглаве с г-н Методи Стоилов.

Освещаването на храма беше уважено от г-н Димитър Димов, кмет на Район „Надежда“.

Дворът на храма беше изпълнен с благочестив народ, който беше дошъл на съучаства в историческото събитие по освещаването на новата духовна придобивка.

След водоосвещението на храма епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на София. Той изказа благодарност и на отец Ириней, енорийския свещеник, кмета на района и на всички дарители и спомоществователи потрудили се за изграждането на църквата.

Епископът приветства и поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела храмът да им бъде за радост, утеха и духовно преуспяване.

След молитвеното тържество думи на благодарност към всички присъстващи произнесе отец Ириней Любомиров, както и кмета на района г-н Димов, които от името на район „Надежда“ поднесе медал на отец Ириней за приноса му за развитието на района.


Снимки: архимандрит Евтимий

bottom of page