top of page

Празникът на св. Харалампий тържествено беше отбелязан в СофияНа 10 февруари Православната църква почита паметта на св. свещеномъченик Харалампий, епископ Магнезийски.

По този повод в столичния храм „Покров Богородичен“, където северният параклис е посветен на св. Харалампий, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Живко Лозанов, протойерей Георги Янъков, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха хористите от смесения хор при храма.

Богослужението беше уважено от многобройно множество вярващи християни от столицата и гости, които с духовен трепет почетоха светеца и възхвалиха Бога в неговите светии.

По време на празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която изтъквайки живота и добродетелите на св. Харалампий призова вярващите да се изпълнят с вяра, надежда и любов, както и с мъжество, чрез което да живеят дните си в извисен пример за църквата Христова.

След светата Литургия, по традиция, беше осветен пчелен мед, за здраве и благословение на вярващите.

Празничният богослужебен ден завърши с поздрав от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който преподаде благословението към всички от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела радостни и благодатни дни.

Думи на благодарност към епископа и всички присъстващи поднесе ставрофорен иконом Николай Танев. Той благодари на Негово Светейшество за любовта и духовните грижи, които полага за енорията и верния народ и на викарния му епископ за оглавената служба.

Нафората раздаде епископ Поликарп, който лично поздрави вярващите с празника.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Yorumlar


bottom of page