top of page

Преждеосвещена архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. пр. Илия“



На 19 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в столичния храм „Св. пр. Илия“.

 Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие иконом Дилян Цветков, предстоятел на храма, протойерей Иван Иванов, протойерей Радко Иванов, свещеник Георги Читалов, свещеник Пламен Николов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Великопостните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци – Герасим Христов и Янко Янков, подпомогнати от свещеник Светослав Славов от храмовото духовенство. Поизпълнилите храма вярващи молитвено съприживяваха богослужбата като мнозина от тях в края й, пристъпиха да приемат светите Тяло и Кръв Христови.

В края на св. Литургия към събралото се църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп. След литургията епископ Поликарп се обърна със слово, в което каза:

“Великият пост е време за покаяние, време за духовен размисъл, време за отърсване от греховете, време да прегърнем духовното, чистото и святото. Освен че ни кара духовно да обновим себе си, Великият пост ни кара и да имаме желание и стремеж да се изповядваме и причастяваме. Изповедта не зависи само от приемане на св. Причастие, тя е свързана с желание да се отърсим от осъзнати грехове. Великият пост ни учи да се стремим да бъдем достойни и да се чувстваме недостойни за всяко благодеяние Божие. Църквата ни насърчава към помнене на недостойнсвото, за да бъдем пред Бога смирени, пред Неговите очи, а не пред самите нас. Той изисква от нас смирение, търпение, великодушие, иска добри жертви – духовни жертви, въздигащи Неговата свята воля. Както Той е човеколюбив, така и ние да бъдем човеколюбиви. Както Той е великодушен, така и ние да бъдем великодушни. Както Той прощава, така и ние да прощаваме. И както Той обича, така и ние да обичаме” – каза в словото си владиката.

Той благодари на предстоятеля на храма, духовниците, певците и на всички присъстващи на литургичното последование като отправи пожелания за благодатни, духовно обновяващи душата великопостни дни.

От своя страна като предстоятел на храма, отец Дилян отбеляза че за първи път от 11 години в храма се служи архирейска Преждеосвещена литургия и благодари на владиката с красив букет цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page