top of page

Празник в Лозенския манастир “Свети Спас”На 12 юни, в навечерието на Господския празник Възнесение Господне, в Лозенския манастир „Свето Възнесение” край София, беше отслужена архиерейска вечерня и така тържествено бе дадено началото на честването на храмовия празник на светата обител, наричана още “Св. Спас”.

Вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха: архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, йеромонах йеромонах Гавриил от братството на манастира, ставрофорен иконом Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, протойерей свещеник Стоян Димитров, протойерей Георги Марков, предстоятел на храм “Св. Атанасий” в с. Горни Лозен, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от архимандрит Евтимий, Ангел Младенов и Светослав Цеков. Да влязат в манастирската радост и молитвено да посрещнат празника Възнесение Господне, в светата обител бяха дошли  сестрите от Клисурската света обител, водени от игумения Таисия, свещеници и гости от съседните селища, поклонници от София. По време на вечернята бе осветено петохлебие за здраве и благословение на всички, дошли да влязат в радостта на празника.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към вярващите и пожела да въздигнат сърцата си към небето и във всичко да следват заповедта на Спасителя, да проповядват Евангелието, да учат човеците със слово и дело на всичко, което Господ е заповядал. Той поздрави с празника на манастира всички присъстващи: игумения Теодора и манастирското сестринство, игумения Таисия и придружаващите я монахини, духовенството и честните поклонници. Като благослови събралия се вярващ народ той пожела благодатен празник в утрешния ден, когато ще отблежим Христовото Възнесение.

Духовното тържество се пренесе в манастирската трапезария на веществена трапеза, на която вички бяха нагостени с вкусни ястия, приготвени от сестрите.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Comments


bottom of page