top of page

"Последованието на Жениха" бе изпълнено в столичния катедрален храм "Св. Неделя"



На 9 април, в навечерието на Велики Понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи „Последованието на Жениха“ в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, с което започнаха богослуженията за Страстната седмица.

Според църковния богослужебен устав през първите три дена от Страстната седмица се полага отслужването на т. нар. "Последование на Жениха". По строеж това последование е Утреня, но изнесена в предната вечер. Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). Посветено е на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

На първото от трите богослужения се извършва спомен за добродетелния Йосиф, син на патриарх Иаков и внук на Авраам. Йосиф се смята за предобраз на Иисус Христос, тъй като и Спасителят, подобно на продадения от завист брат, бил намразен от родствените Му юдеи, предаден на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Споменаваме също и неплодната смоковница, прокълната от Господа и изсъхнала (Лука 13:6-9). В древна Иудея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ значело, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на иудеите останала безплодна. Като ни дава за пример тази притча, Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Молитвено участие във вечерната богослужба взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, свещенослужители от храмовото духовенство и десетки миряни.

Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнявани от духовници и клиросни певци, ръководени от д-р Стоян Малинов.

С траурна тържественост бе изнесена от светия олтар иконата на Страдащия Христос. Пред Честния образ на Жениха трикратно се поклониха първо духовниците - епископ Поликарп, архимандритите и свещениците, а после и останалите вярващи. В края на последованието владиката благослови дошлите да влязат в съборна молитва към Бога и каза:

"Навлязохме в Страстната седмица. Отслужихме първото "Последование на Жениха" и по този начин стъпихме според нашите сили и възможности достойно в предстоящата Страстна седмица. "Страстна седмица" означава да се потопим в страданията на Господа Иисуса Христа, да съпреживеем седмицата заедно с Него... и да се удостоим да чуем онзи благ призив: "Мир вам" след Възкресението Му. Нека встъпили в Страстната седмица да мислим за това, което ни призовава Църквата и което чухме от синаксара тази вечер... както Йосиф в Стария Завет преживя предателството на своите братя и заради търпението и любовта му Бог го възвеличи пред останалите, така и ние да се оградим с търпение, със смирение, с духовна и телесна красота и да знаем, че няма да се посрамим пред Бога, защото Той ще ни покаже достойни пред останалите. Разбира се, да си спомним и за смоковницата от Новия Завет и да знаем, че всеки един от нас, поел по духовния път, а и в живота, Бог го е надарил с дарби, които е необходимо да разработва, а не да зарива в земята.

Нека трудейки се усърдно, според силите възможностите, които Бог ни е дал, да придобиваме благодат въз благодат, да трупаме достойни плодове в нашия живот, за да не бъдем отсечени и да не изсъхнем поради безплодието. По думата на Спасителя да се овенчаем всеки един от нас да бере и вкусва от тези плодове и да разбира колко благ е Бог, така както ни учи и свидетелствува светият псалмопевец Давид. Нека укрилени от всичко това да размишляваме тази вечер и в утрешния ден и потънали наистина в духовен размисъл, да бъдем изпълнени и озарени с Божията благодат и милост. Да бъдем пример за тези, които са около нас: пример за молитва, пример за покаяние, пример за изповед, пример на смирение и всичко, което в тези дни на страдания на Господа Иисуса Христа украсява човешкия живот. Поздравявам ви всесърдечно от името на Негово Светйшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и ви желая на всички лека, духовна и благодатна предстояща Страстна седмица. И в уречния ден и час, всички заедно да се поздравим със светлото и превелико Христово Възкресение. Амин" - завърши словото си епископ Поликарп и благослови народа, който с духовна ревност се отправи към домовете си, за да преживее в бодрост и бдителност най-дългата и тъжна седмица през годината.


Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page