top of page

Заупокойни богослужения в памет на Българския екзарх Йосиф І в СофияТази година отбелязваме 183-годишнината от рождението и 108-годишнината от блажената кончина на приснопаметния Български екзарх Йосиф І. По този повод в столичния митрополитски храм "Св. Неделя" бе отслужена Заупокойна св. Литургия и панихида за предстоятеля на Българската църква, както и за Софийския митрополит Партений от Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха софийският протосингел архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Януарий, игумен на Искрецкия манастир, ставроф. ик. Николай Георгиев, протойерей Николай Цурев и столични свещеници, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякони. На светата богослужба молитвено участие взе и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх.

В своето слово след св. Литургия епископ Исаак говори за живота и делото на видния български екзарх. "Със златни букви са изписани имената на благочестивите човеци, царе, управници, йерарси и личности в страниците на българската история, които положиха своя живот за вяра, Църква, род и Родина. Много са предстоятелите на Българската православна църква във вековете още от нейното рождение през 9 в., придобиване на независимост и патриаршество през 10 в., съществуването й като Охридска архиепископия и Търновска патриаршия до падането под османско робство, възстановяването и в качеството на Българска екзархия. Историята помни и предава на поколенията не само имената на предстоятелите и духовниците на родната ни Църква, но и усилията, които са положили за запазването на вярата, съхраняване на българското самосъзнание – език и култура, опазване на единството на народа, което бе противно на потисника, през всички времена.

Всичко това те изпълниха съгласно Христовата заповед „Не бой се малко стадо, понеже вашият Отец благоволи да ви даде Царството….“ (Лук. 12:33). Сред тези имена се нарежда и името на незабравимия приснопаметен български екзарх Йосиф I.

Колосална личност – бележит духовник и водач на Българската православна църква – тогава Българска екзархия, дипломат, политик, пастир, който положи душата си за своето стадо. Днес мнозина могат да цитират негови слова, но дали същото това мнозинство може да прояви тези способности, които екзарх Йосиф I притежаваше: Любовта, търпението, постоянството и страданията му, които не могат лесно да се разкажат или опишат", каза епископ Исаак.


Епископ Исаак изрази благодарността си към Светейши Български патриарх Неофит и Св. Синод за благословението и възможеното му послушание да оглави днешното богослужение.

След светата Литургия бе отслужена и панихида за екзарх Йосиф на неговия гроб, който се намира до входа на църквата "Св. Неделя", на гроба на митрополит Партений също бе отслужен трисагий. Панихидата оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Велбъждски епископ Исаак и столични духовници и гости.


Текст и снимки: Ангел Карадаков - https://bg-patriarshia.bg

Opmerkingen


bottom of page