top of page

Опело на проф. дфн Георги Атанасов Попов



На Велика сряда, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бе извършено опело на проф. дфн Георги Атанасов Попов, световно известен български езиковед – медиевист и текстолог, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Професор Попов почина на 8 април, Лазаровден, на 79 годишна възраст.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит мертвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм и столични духовници.

На заупокойна паметна молитва в столичния храм се събраха множество учени, колеги, приятели, близки и роднини на упокоилия се водещ изследовател на историята на православната славянска химнография. След като прочете разрешиелната молитва епископ Поликарп изказа съболезнования на опечалените за голямата загуба и прочете съболезнователен адрес от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В него се казва:

"Проф. Попов бе дългогодишен преподавател в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и един от най-успелите съвременни изследователи в областта на църковната песенна поезия от епохата на „Златния век“ на старобългарската книжнина. Изследователската му дейност в областта на славянската книжнина достига до завидна висота, като тя не спира до там. Той е откривател, въвел за първи път в научно обращение десетки неизвестни химнографски творби на светите Кирило-Методиеви ученици. Най-ярък пример на изледванията му са посветени върху личността на св. Климент Охридски и Климентовото поетично творчество, както и знаменателния акростих, в който се изписва името на св. Климент.

Личността на проф. Георги Попов е разпознаваема и радушно приета не само в църковната, в академичната богословска мисъл и среда, но и в останалите социални и хуманитарни области. Той остави светла диря и значими постижения в богословската наука, в българската медиевистика и старобългарското книжовно и културно наследство. Добър, скромен, честен, благочестив и дълбоко вглъбен човек. Със своето присъствие вдъхваше респект, преклонение и бе вдъхновение за мнозина човеци в изледователската и академична дейност. Отправяме сърдечна молитва към нашия Господ и Спасител Иисус Христос, по застъпничеството на Св. Богородица, на свети вмчк Георги Победоносец, на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, да упокои душата на новопреставилия се Божий раб Георги в селенията на праведните!

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!"


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page