top of page

Архиерейска света Литургия и молебен канон към Пресвета Богородица в с. ДренНа 7 август с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети радомирското село Дрен.

В храм "Св. Петка" епископът отслужи света Литургия, като в края на тържественото богослужение, беше отслужен и молебен канон към Пресвета Богородица, пред иконата на Света Богородица - "Ширшая небес", предоставена лично от Негово Светейшество за Богородичните моления.

Заедно с епископ Поликарп съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Атанасий, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Георги Георгиев, енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше оглавено от столични църковни певци.

Архиерейската света Литургия беше уважена от г-н Пламен Алексиев, кмет на община Радомир, г-н Пламен Рударски, кмет на с. Дрен, както и от много жители и гости на китното село Дрен.

Преди светата Литургия, епископ Поликарп пострига за четец и певец благочестивия мъж Владимир, който ще подпомага свещениците в гр. Радомир.

В края на тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за празника Преображение Господне, за Богородичния пост и върху неделното евангелско четиво.

Епископът призова вярващите да се стремят да преобразяват живота си, като се изпълват с добродетели и благодат, да обичат Бога, Църквата и духовния живот и да окрилят с добрия си живот човеците във вяра, надежда и любов.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той се обърна с благодарност към отците взели участие в богослужението, предстоятеля на храма, църковните настоятели, певците и верния народ и им пожела здраве и преуспяване във всяко начинание.

От името на всички поздрав към Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поднесе отец Георги, който благодари за посещението и духовната грижа.

За всички присъстващи на празничното богослужение беше подготвена обща братска трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page