top of page

Архиерейска вечерня за празника на св. великомъченик Димитър Солунски в СофияНа 26 октомври Православната църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

В навечерието на празника, 25 октомври, с тържествена вечерня бе дадено началото на празника на свети Димитър Мироточиви в София.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, тя бе благолепно отслужена в столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, в кв. „Хаджи Димитър“.

Вечернята бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,

иконом Антоний Алексиев,предстоятел на храма,ставрофорен иконом Михаил Михайлов, иконом Симеон Иванов, иконом Илиян Алексиев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Радосвет Станев,протойерей Сава Кокудев,свещеник Иван Иванов, свещеник Стоян Димитров, свещеник Христо Пашов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певци воглаве с г-н Светослав Цеков.

По време на вечернята, по стародавна традиция, бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След тържественото празнично богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за св. Димитър и за това, че утвърди в своя живот вярата, надеждата и любовта и чрез тях освети себе си и стана населник на Царството небесно и светъл пример на човеците, които следват Господа Иисуса Христа.

Той призова вярващите да обичат Бога и да следват примера на Неговите светии, които живо проповядват Неговото Евангелие, и свидетелствуват Неговото Царствои насочват стъпките на множествата към вечния живот.

Цялото църковно изпълнение беше поздравено от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп раздаде петохлебието, като вярващите минаваха и да се поклонят пред частицитеот светите мощи на св. Димитър и на св. Нестор.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page