top of page

С особена тържественост беше отбелязана паметта на св. Георги в гр. Дупница



На 6 май Българската православна църква почита паметта на св. великомъченик Георги Победоносец. Стотици са местата с храмове, манастири, параклиси и оброчища на територията на Софийска епархия посветени на светия Христов войн.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, с архиерейско предстоене беше отбелязан храмовият празник на дупнишката централна църква „Св. вмчк Георги Победоносец“.

Празничната света Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Веселин Арнаудов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Илия Дичев, протойерей Иван Айдаров, свещеник Петър Очков, свещеник Никола Чочев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Песнопенията на светата Литургия изпълниха хористите от смесения хор при столичния храм „Св. вмчца Параскева“, с диригент Нели Трошева.

Празникът на храма на гр. Дупница беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на различни организации и институции от града, както и от десетки православни християни.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и служението на св. Георги. Той изтъкна важни моменти от живота на светеца, като подтикна вярващите да подражават на неговата вяра, надежда, любов, както и на мъжеството му.

Епископът поздрави всички именници, пръв от които ставрофорен иконом Георги Паликарски, като им пожела здраве, радост и духовни сили.

Поздрав към епископа поднесе от името на всички отец Георги. Той благодари чрез владиката на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за духовата грижа, любовта и молитвите.

След приветствията и благите слова пред храма беше извършено водоосвещение, като всички вярващи бяха поръсени за здраве и благословение. След четирикратното многолетствие, вярващите отново бяха поздравени с празника на св. Георги, с пожеланието да бъдат верни и достойни чеда на Българската православна църква.

Празникът продължи с освещаването на курбан, както и с фолклорна програма, изпълнена от танцьорите от Ансамбъл „Актавис“ – Дупница, с художествен ръководител Воин Войнов.


Снимки на сайта: архимандрит Евтимий

bottom of page