top of page

Четвърти събор на четците, певците и свещоносците в Софийска епархия



В неделния ден на 25 юни, 3-а неделя след Педесетница, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия и се състоя Събор на четците, певците и свещоносците в Софийска епархия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тази година за четвърти път бе организиран този духовен празник за софийските иподякони.

Част от вярващите младежи днес бяха постригани в първата степен на църковното служение и се присъединиха към тези, които вече са получили духовната привилегия, като заедно участваха в празничното, архиерейско богослужение. Сред тях имаше и деца и възрастни, възжелали да подпомагат свещениците в тяхната служба. Събрани от различни енории, на различна възраст, с различно образование и професии, но всички обединени от православната вяра и препоръчани от своите енорийски свещеници, повече от четирийсет човека се обединиха в обща молитва към Всеподателя Бога и заедно възхвалиха Господа и неговата Майка Света Богородица.

По време на утренята днес бяха постригани благочестивите мъже Колю, Юлиян, Димитър, Владимир, Росен, Стефан, Деян, Дамян, Явор, Калоян, Недялко, Георги-Александър, Кирил и Красимир.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралния храм, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, протойерей Петър Славов, протойерей Кръстин Апостолов, протойрей Иван Айдаров, свещеник Никола Чочев, както и ръководените от митрополитския протодякон Иван Петков шестима дякони, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За молитвеното и празнично настроение на вярващите, изпълнили катедралния храм, допринесоха прекрасните изпълнения на мъжкия хор при храма, дирижиран от д-р Стоян Малинов.

След прочитане на евангелското четиво, към богомолците с вдъхновено пастирско слово се обърна епископ Поликарп.

„Светото Евангелие духовно ни наставлява и е назидание за всеки от нас… Влизаме в храма, слушаме онова, което се чете, с надеждата да имаме духовна полза. Ние влизаме в църквата не само да се помолим и да се причастим, но влизаме и да се научим, да се подкрепим, да си отговорим на личните житейски въпроси, които постоянно ни притесняват. В храма се учим на богословие, на духовен живот, които да предадем на идните поколения“ – започна словото си епископът. Той говори за добрия поглед, който трябва да имаме към света, и поясни какво означава това: „Да гледаме на всичко с добро. Когато успеем да видим всичко през призмата на добрия поглед, тогава променяме себе си. Дали можем сами да направим тази промяна към добро? Пример затова са светите апостоли – те направиха своя избор и тръгнаха след Христа, направиха своята вътрешна промяна, вървейки след Христа. Промениха народи, показаха им истинското добро, което не очаква отплата, и така приближиха човечеството до Спасителя Господ Иисус Христос“ – каза в словото си още владиката и разясни защо вярващите не трябва да служат на двама господари и защо не могат да служат на Бога и на мамона. „Нашето служение трябва да бъде към Бога, а след това да изпълняваме послушание към тези, които Бог е поставил да водят множествата с мъдрост и отговорност. Няма как човек да служи на Бога и на света, с неговата слава и чест. Често се случва, че пренебрегваме Бога и прегръщаме славата и богатството на света. Нека се стремим да служим на Господа, да израстваме като истински любвеобвилни Божии чеда и онова, което имаме и придобиваме, да ни послужи за приобщаване към Него. Центърът на нашия живот трябва да ни бъде Христос, молитвата, всеотдайността към Него и онова, което придобиваме, ще ни ни бъде за благодат въз благодат“ – каза в своето слово епископ Поликарп.

В края на литургията голяма част от иподяконите пристъпиха и се причастиха със св. Христови Тайни и така затвърдиха своето духовно начало в свещеното служение. Наред с тях, мнозина от присъстващото църковното изпълнение, подготвено с изповед и пост, в чест на св. апостоли Петър и Павел също приеха Светите и Животворящи Тайни.

Архиерейската богослужба завърши с гръмко многолетствие, след което викарият поздрави иподяконите, малките и големи помощници в светия олтар, които със своето усърдие и старание ще подкрепят свещениците, и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Духовното тържество завърши с паметна снимка на всички иподякони, които получиха подарък, подготвен от Софийска св. митрополия, и почерпка от храмовото духовенство.


Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Йоан-Стоян Иванов

bottom of page