top of page

В столичния митрополитски храм „Св. вмчца Марина“ беше отслужена Архиерейска вечерня



На 17 юли Православната църква почита паметта на св. великомъченица Марина Антиохийска.

В столицата, в двора на Софийска света митрополия, се намира храм посветен на великомъченица, пострадала за Христовата вяра през IVв. Той е построен на мястото на старинен храм.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в навечерието на празника, 16 юли, беше отслужена тържествена Архиерейска вечерня.Богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения огласиха духовници и богослови от София.

Храмът беше преизпълнен от боголюбив народ, които беше дошъл, за да отдаде духовно преклонение на св. Марина и да я помоли да бъде застъпница за всеки пред Бога.

По традиция, по време на вечерното богослужение, беше извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След изпълненото с радост, тържественост и умиление вечерно богослужение, с благо слово към всички присъстващи се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който припомни на вярващите, че почитайки паметта на св. Марина, е необходимо да и подражаваме на вярата, търпението, доброто свидетелство на Евангелието пред света, както и да се окриляме с нейната любов към Бога и човеците.

Той припомни, че светицата е угодила на Бога и свидетелствайки Го пред свои и чужди се е удостоила да стане дръзновена молителка за човеците пред Него.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на празничната вечерня от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна вечер и нощ.

С благоговение вярващите пристъпиха, за да си вземат от благословения хляб и да получат благословение от архиерея.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page