top of page

С архиерейска света Литургия Обрадовския манастир отбеляза своя храмов празник



На 11 ноември Православната църква почита паметта на светия великомъченик Мина. По традиция Обрадовският манастир, посветен на светеца, събра многобройно множество народ и с архиерейска св. Литургия почете патрона на обителта.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит св. Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с архиерея около св. Трапеза взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Борис Петров, изпълняващ длъжността игумен на Обрадовската св. обител, ставрофорен иконом Лазар Георгиев, иконом Петър Христов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Кирил Попов и йеродякон Поликарп, който взе молитвено участие в богослужбата.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци, оглавени от д-р Светослав Цеков.

От ранно утро манастирският двор беше изпълнен с вярващ народ, който със страхопочитание се покланяше пред чудотворния образ на св. Мина, една от големите светини на манастира, както и пред частицата от светите мощи на светия мъченик.

След св. Литургия по традиция беше извършен тържествен водосвет в двора на манастира, за здраве и благословение на присъстващите. Подир водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за живота и мъченичеството на св. Мина призова вярващите да се изпълнят с вяра, надежда и любов по подражание на светеца и да възрастват в добродетелност пред Бога, като на свой ред стават пример за мнозина.

Празникът в Обрадовската св. обител завърши с раздаването на обща празнична храна, която всеки дошъл да почете светеца получи за здраве, благословение и подкрепа


Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

bottom of page