top of page

Преждеосвещена света Литургия в гр. СамоковНа 10 март с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в митрополитския храм „Успение Богородично“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия, беше отслужена Архиерейска Преждеосвещена света Литургия.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, във съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“, с. Марица, протойерей Георги Николов, предстоятел на самоковския храм „Св. вмчк Пантелеймон“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Йордан Мечкаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, с. Бели Искър, свещеник Любомир Славчев, предстоятел на храм „Въведение Богородично“, гр. Самоков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от г-н д-р Андрей Касабов, г-н Светослав Цеков, г-н Симеон Симеонов и клиросни певци от храма.

Светата Литургия беше уважена от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, монахиня Максима - игумения на Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“ със сестра Ирина, както и верен православен народ от града.

След Преждеосвещената света Литургия епископ Поликарп прочете благодарствена молитва по повод 80 години от спасяването на българските евреи, като сподели, че по този начин благодарим на Бога, че в тежки дни за нашия ближен Бог не е лишил своя православен народ от достойни духовници и отци, от съкровени примери за подражание.

Епископ Поликарп припомни на верния народ смисъла за отслужването на това богослужебно молитвено последование и призова вярващите да бъдат близо до Бог, да се стремят да бъдат човечни и истински в своите взаимоотношения.

Думи на благодарност за посещението и служението на епископа поднесе отец Михаил, предстоятел на храма и архиерейски наместник на Самоковска духовна околия. Той подари на Негово Преосвещенство и красив букет с цветя.

Владиката благодари на всички, за това, че всеки е допринесъл за подобаващото благолепие на Преждеосвещената света Литургия и им преподаде благословението и молитвите на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той раздаде нафората и благослови лично присъстващите.


Снимки: свещеник Костадин Тренев

Comments


bottom of page