top of page

Освещаване на храм и нов протойерей за деня на народните будители в София



На 1 ноември, в деня на народните будители, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено освещаването с пълния чин на столичния храм „Св. Йоан Рилски“ – „Студентски град“.

Освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Флавиан, ставрофорен иконом Христо Пудин, ставрофорен иконом Василий Сарян, свещеник Стоян Чиликов, предстоятел на храма, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от църковни певци от столицата ръководени от г-н д-р Андрей Касабов.

При освещаването на храма, в светия Престол, бяха вградени мощи от светите Баташки новомъченици.

Преди светата Литургия за четец певец и свещоносец беше постриган Божият раб Димитър от енорията при столичния храм „Св. Георги Победоносец“, кв. Дървеница.

След светата Литургия Негово Преосвещенство офикира за протойерей, предстоятеля на новоосветения храм свещеник Стоян Чиликов. Епископът му пожела достойно и благодатно служение, както и това отличие да му бъде не за гордост, а за поощрение в духовния живот и служение. Той му припомни, че трябва да се грижи за благолепието на храма, както и за въздигането на духовния живот сред поверените му пасоми.

Празникът за освещаването на храма беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, представители на различни организации и институции, допринесли за построяването и облагородяването на храма, както и от десетки православни християни, дошли да се влеят в радостта на Христовата Църква за новата придобивка.

На отпуста на богослужението Негово Преосвещенство се обърна към верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, прочитайки обръщението на Българския патриарх по повод деня на народните будители, в което се казва: „Денят на народните будители е ден за духовна радост и заслужена гордост, но той е също така и ден за равносметка. Днес всички ние сме призвани да се вгледаме в себе си и да се запитаме доколко достойни наследници сме на онези, които от далечното девето столетие и през цялата история на християнска България са отдавали силите и живота си за постоянния възход на православния български род, обновен в кръщелния купел по времето на свети Борис Михаил Покръстител и станал, по този начин, неотменна част от европейската християнска цивилизация. Доколко заветите на първостроителите на православната българска „Държава на духа“ – светите Седмочисленици и всички техни съратници и приемници във времето, намират своето осъществяване от нас днес.“

Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на предстоятеля на храма икона с образа на св. Йоан Рилски, дар от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за благословение и спомен от историческия ден по освещаването на храма.

Епископ Поликарп изказа благодарност на всички свещенослужители взели участие в празника, на църковните певци, на официалните лица и на всички верни отделили от своето време и дошли, за да подкрепят с присъствието си освещаването на храма и да засвидетелствуват важността от наличието на православен храм в този район – Студентски град.

От името на всички служещи и присъстващи, благодарност към епископ Поликарп поднесе новият протойерей отец Стоян Чиликов. Той благодари за подкрепата, която му оказва ръководството на Софийска митрополия за развитието на храма, както и на всички, които са до него и му помагат в нелекото служение. Той поднесе на епископа кошница със светойоановски приношения, както и саксия с пъстри цветя.

Нафората беше раздадена от отец Йоан, като вярващите минаваха да го поздравят за новото отличие.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page